ŚWIĄTECZNE SŁODKOŚCI

Grudzień to miesiąc prezentów. Mikołaj, Gwiazdka, Sylwester, a my obdarowujemy bliskich różnymi drobnostkami, jednak w paczkach dla dzieci zawsze muszą znaleźć się słodycze.  Torby z upominkami wypełniają bałwanki z czekolady, batoniki, żelki z ulubionymi bohaterami dziecięcych kreskówek i przede wszystkim jajko niespodzianka. Czy słusznie?

Preferencja smaku słodkiego jest typowa dla dzieci, maleje jednak z wiekiem i u dorosłych jest już znacząco mniejsza. Istnieją jednak przesłanki, wedle których zbyt duża ilość cukru w diecie małych dzieci może zaburzyć ten proces, wpływając na utrzymanie się preferencji smaku słodkiego w późniejszym wieku.

 

Walka z cukrem nie jest łatwa, ponieważ dodawany jest on praktycznie do każdego produktu. Ile razy jesteśmy świadkami jak dziecko płacze i rzuca się po podłodze przy sklepowej półce ze słodyczami. Wyobrażają sobie Państwo taką sytuacje, że rodzic nie chce kupić dziecku  buraka lub marchewki i nagle dziecko zaczyna się denerwować? Ten przykład pokazuje jak nasze dzieci są już od słodyczy uzależnione i jak słodycze wpływają na ich układ nerwowy.

 

Od kilku miesięcy w przedszkolach i szkołach naszych dzieci obowiązuje ustawa ograniczająca spożywanie żywności przetworzonej, cukru i soli w diecie dziecka. Rodzicu, wspieraj dobre zmiany. Pierwszy krok został już zrobiony, teraz czas na Ciebie. Wiesz przecież, że cukier uzależnia i otumania oraz powoduje wiele szkód w organizmie:

 

  • mocno zakwasza organizm
  • przyczynia się do powstania próchnicy
  • niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu – układ odpornościowy w 70-80% działa w jelitach. 
  • podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia
  • może powodować chroniczne zmęczenie oraz chroniczne infekcje (katar, kaszel)
  • wpływa niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny
  • zwiększa ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii, nowotworów (rak lubi cukier)
  • powoduje skoki cukru  powodują wyrzuty insuliny co doprowadza w konsekwencji do  insulinooporności
  • przyczynia się do powstawania zespołu policystycznych jajników
  • wpływa na zaburzenia hormonalne u chłopców – rośnie biust i u dziewcząt – rośnie wąsik
  • ma wpływ na otyłość (jak otyłość to i nadciśnienie, wzrost cholesterolu i trójglicerydów, stłuszczenie narządów wewnętrznych, nadciśnienie, problemy ortopedyczne)
  • powoduje niskie poczucie własnej wartości – niezadowolenie z ciała, brak szacunku do swojej słabej silnej woli

 

Pierwszym krokiem ograniczającym cukier  niech będą nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Upieczmy wspólnie z dzieckiem zdrowe słodkości, aby nie zabrakło ich na świątecznym stole. Zapakujmy do paczek owoce świeże i suszone, bakalie, ciasteczka, które sami wykonaliśmy, czy też  własnoręcznie zrobioną czekoladę. Poinformujmy rodzinę, żeby zamiast słodyczy kupili dziecku ciekawą książeczkę lub płytę z muzyką.

 

A oto przepisy na słodkości, które możemy wspólnie z dzieckiem przygotować.  Dzieciaki uwielbiają piec, można zagniatać ciasto, wałkować, wycinać, układać, dekorować a na końcu oczywiście zjeść te pyszne, miękkie, słodkie ciasteczka, mniam…

 

Dyniowe ciasteczka z czekoladą:

Suche składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki mąki dowolnej (pełnoziarnista pszenna, orkiszowa, ryżowa, gryczana, kukurydziana)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

 

 

Mokre składniki:

  • 3/4 szklanki purée z dyni*
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce połączyć suche składniki, w mniejszej wymieszać przy pomocy miksera olej razem z cukrem. Następnie dodać dyniowe purée i wszystko ponownie zmiksować.
  2. Powoli dodawać mokre składniki do suchych, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Mieszać krótko, kiedy tylko składniki się połączą dodać czekoladę i delikatnie wymieszać
  3. Przy pomocy łyżki nakładać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia kleksy. Piec 12 – 14 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe tego samego dnia, dobrze jest zjeść je w ciągu dwóch dni od upieczenia.

* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

 

Pierniczki bezglutenowe:

Składniki:

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej/ jaglanej
  •  pół szklanki cukru trzcinowego/ ksylitol/ miód – lub mniej
  •  5- 6 łyżek masła klarowanego
  •  2 jajka
  •  3 łyżki cynamonu, 1 łyżka kardamonu, 1 łyżka imbiru, 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • szczypta soli morskiej, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta sody

Utrzeć masło z jajkami. Osobno wymieszać suche składniki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Połączyć  wszystko i wyrobić ciasto, a następnie zawinąć je w folię i włożyć do  lodówki na minimum 30 minut. Potem cienko rozwałkować i wycinać pierniczki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15-20 minut, trzeba pilnować J

 

Pierniczki z batatów

Składniki:

  • 450 g ziemniaków słodkich (można troszkę więcej)  – waga podana na surowo
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g masła klarowanego
  • 550 g mąki gryczanej nieprażonej lub pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, wanilii (przyprawy do pierników)
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ksylitolu lub cukru nierafinowanego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Zmiksować z mąką, masłem, szczypta soli, przyprawami, kakao, sodą,  proszkiem do pieczenia oraz 1 łyżkę miodu i cukrem lub ksylitolem. Po wymieszaniu masę ugniatać ręcznie, uformować z niej kulę, Owinąć w papier i schować na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać kształty foremkami i układać na blaszce. Piec około 20 minut z termoobiegiem 160 stopni.

 

Warto zadbać również o to, aby przy wspólnym wigilijnym stole nie zabrakło potraw, które chętnie zjedzą też dzieci. Czerwony barszcz na zakwasie, pieczone ziemniaczki, ryba (najlepiej filet) pieczona lub na parze z warzywami, sałatka jarzynowa, kompot z suszonych lub świeżych owoców (bez dodatku cukru), kutia, zdrowe słodkości. Dzięki wyeliminowaniu wielu potencjalnych zagrożeń (barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku w barszczu z torebki, ości w rybie, smażenie, duże dawki cukru), możemy spędzić ten świąteczny czas bez bólu brzucha, wysypki czy wizyty w szpitalu, ale cieszyć się rodzinną atmosferą.  

 

1. Alison K. Ventura and Julie A. Mennella. Innate and learned preferences for sweet taste during childhood. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 2011, 14:379-384

2. Zdrowy Przedszkolak - kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu. Autor: Emilia Loren

3. www.jadłonomia.com

4.  http://hpba.pl